Asus, PC donanım pazarının en öne çıkan isimlerinden biri, bu nedenle çok sayıdaiçi oyun bilgisayarının geçen ilk büyük donanım üreticisi olmaları sürpriz değil. Çin'deki daha küçük butik markalar, tüm taşınabilir oyun bilgisayarlarının çılgınlığı hızla başlarken, eski hareketli oyun bilgisayarlarını ana akım haline getirmek ve fırlatmak endüstri devlerine sahipti.
Valve, şirketin donanım ürünleri oluşturma düzeyinin sınırlandırılmasına rağmen, Steam Deck ile daha geniş oyun kitlesini cezbetmeyi başardı. Asus, Valve'ın meşalesini alıp el bilgisayarlarının temsil ettiği kitleleri ikna edebildi mi? PC oyunlarının geleceği? Bunu Asus ROG Ally incelememizde inceleyelim.
Özellikler ve Tasarım
Tasarım açısından Asus ROG Ally, pişmanlık duymadan oyun gibi görünüyor. Çift analog çubuklar yeterince net parçalara ayrılırsa, keskin köşeler, dar açılarda kesilmiş hoparlör parçaları, analog çubukların etrafındaki RGB halkaları ve cihazın dış köşelerinde bulunan ve ROG logosunu içeren holografik olarak gösterilir, ana ürün hakkında herhangi bir şüpheyi ortadan kaldıracaktır. el cihazının amacı.
Neyse ki Asus aşırıya kaçmadı; Tasarımcıların köşelerinin güvenliği açısından çok keskin koruma emin oldular ve izinsiz ki iki RGB zinciri Ally'deki tek RGB öğesi. Üst şalter düğmeleri, tetikleyiciler ve çeşitli düğme düğmeleri mevcutken, arka taraftaki iki kanatlı düğme, çift hava girişi ve başka bir holografik etiket mevcut. Ayrıca iki geniş hava çıkışı var.
Asus ROG Ally'nin tasarımını beğeniyoruz ancak renk seçiminin siyahlaştırılmasının daha da çok olmasını diliyoruz.
Beyaz renk cihazı lüks bir hava katsa da sararma işlemi başladığında tam tersi bir etki yaratabilir. Yine de Asus'taki tasarımcıların neden bu rengi paylaştığımızı anlayabiliriz; Ekranın parlak gövdesi ile koyu kalitesi, çerçeveleri ve kontrolleri arasındaki kontrast oldukça çekici.
Yapı kalitesi mümkündür. Cihaz sağlamdır ve ne kadar çevirmeye çalışırsanız esnmez veya gıcırtı sesi çıkarmaz. İyi performans gösteren bir donanım parçası tutma hissi, cihazlarınızda azalma olmaz. ROG Ally, hafif dokulu plastik dokusuyla çok rahat bir dokunuşla his vererek güçlü ve yoğun bir hava yayıyor.
Altı adet Phillips başlı vidalı alt panel sabitler ve sökme elemanlarının kolaylığı. Ancak vidalardan biri, biz daha tornavidayla tutulmadan önce hafifçe aşınmıştı, bu da kullanılan vidaların en yüksek kalitede olabileceğini gösteriyordu. Alt panel açıldığında şık kırmızı PCB, 40 Wh pil, çift fanlı soğutma kurulumu ve Micron tarafından üretilen 512 GB PCIe Gen4 NVMe SSD ile dolu tek M.2 yuvası ortaya çıkıyor. Dahili SSD'yi değiştirmek Steam Deck'in aksine farklıdır. İşleri basit olması için Asus'a teşekkür ederiz.
Yalnızca 1,34 poundluk bedeli olan ROG Ally, kasanın içinde barındırılan her şeyin göz önüne çıkmasını sağlayan etkileyicidir. Cihaz aynı zamanda elde edilen bir oyun makinesi için çoğaltılması incedir ve en kalın noktası 1,27 inçe kadardır. Biraz daha kalın bir gövde olarak daha sağlam bir ana hatlarıyla sağlanabilir, ancak yine de bu şekilde idare edilebilir. 11,02 inç büyüklüğündeki Ally, diğer el tipi oyun bilgisayarlarının çoğuyla karşı ürünleri oldukça incedir, ancak yine de örnek Nintendo Switch OLED'den daha geniştir.
Pakette Ally'nin yanı sıra 65W'lık bir şarj cihazı, ROG logosuyla, biraz dayanıklı plastikten yapılmış bir stand ve çok sayıda belge kitapçığı yer alıyor. Bu sefer yazılımların bir başka avantajı da, sahiplerinin Xbox'ta ilk kez oturum açmalarında kullanabilecekleri üç aylık Xbox Game Pass Ultimate aboneliğidir.
ROG Ally'nin perakende satışları 700$ için. Bu fiyata 7 inç 1080p ekran, sekiz çekirdekli Zen 4 CPU içeren Z1 Extreme APU ve RDNA 3 mimarisi temel alan 12 CU Radeon 780m iGPU elde dayanıklıdır. Cihaz, yukarıda belirtilen 512 GB NVMe SSD ve 6400MT/s sistemiyle çalışan 16 GB çift kanallı bellekle birlikte geliyor.
Ergonomi
Keskin köşelere ROG Ally'nin ergonomisinden faydalanılmasına rağmen izin verilmez. Cihazın tutuşu çok rahat ve uzun oyun seanslarında dirseklerimizi hafif yumuşak, yüksek bir yüzeyde gerginliklerimiz boyunca parmaklarımızda veya kollarımızda uyuşma yaşamadık.
Cihazda aşırı bir ağırlık hissi veriyor ve uzun oyun seansları sırasında ağırlığı 20 dakikada bir veya arasında değişmeye ihtiyaç duymadık, ancak bazen Steam Deck'te de mevcut.
Daha önce de göreceğimiz gibi kulplar biraz daha kalınabilecek. Bizi yanlış anlamayın, ROG Ally aşı verici ve sağlam bir tutuş sağlar, ancak daha sağlam tutuşların ömrü artar. Mesela Steam Deck'teki oldukça büyük tutma yerleri, konsolun elinizden kaymasının tek yolu, birinin kasıtlı olarak onu kaldırmaya çalışmasıymış gibi hissettiriyor.
Ally'yi rahat tutuyor ve sağlam bir tutuş sağlıyor, ancak iki kumanda panelinin alt bölümünden hoşlanmıyoruz. Kontrol cihazlarını, parmaklarınızı tamponların üzerinde veya tamponlar ile tetikleyicilerin değişimini yerleştirecek şekilde tutmanız durumunda, alt kontrol düğmelerinin tam olarak orta ve parmaklarınızın arasında konumlandırıldığını gösterme ki bu ideal değildir.
Küreklerin orta parmaklarımızın hemen oturmasını sağlamamızın tek yolu, işaret parmaklarımızı tetiklerin üzerine koymaktır; Ancak daha sonra tamponlara ulaşmak zorlaşır ve sık kullanılan kontrolleri tamponlardan birine veya her ikisine anında eşleyen herhangi bir oyun işaretlerini tetikleyiciler ve tamponlar arasında hareket ettirmeye zorlanırız.
Artık tamponları alt kanatlara yeniden eşleştirebileceğinizi ve bu işlemin bir gün gerçekleşebileceğini unutmayın. Ne yazık ki, Windows Görev Görünümü özelliğini çalıştırmak veya ekran klavyesini çağırmak gibi denetleyicide sınırsız kullanım planları yapmanız mümkün değildir; Windows'un ne kadar zayıf kaldığını göz önünde bulundurarak, bizim görüşümüze göre mutlaka sahip olunması gereken bir özelliktir. Klavye ve trackpad olmadan.
Süper uzun şarjda çok kurutmalı. Koltukta ve yatakta oyun seansları için uyumlu ve birlikte verilen lastikli mandal, kullanıcıların kabloyu sabitlemesine olanak tanır ve oyun esnekliği ve şarj ederken aşağı doğru eğilmek yerine kolayca düşürmeye izin verir, bu da cihaz hafif bir kuvvet uygular ve böyle olmasını sağlar. Fişe alındığında tutması biraz daha az rahat.
Kontroller/Girişler, Ses ve Bağlantı
Asus ROG Ally, diğer birçok taşınabilir oyun bilgisayarında bulunan olağan ve giriş kontrollerine sahiptir. Bunlar arasında çift analog çubuk, dört yüz düğmesi, Başlat ve Seç düğmeleri, Komuta Merkezi panelini açmak için iki ek düğme ve Cephanelik Sandığıbir D-pad, iki taraflı bir çift omuz düğmesi, iki alt kontrol paneli, parmak izi tarayıcıyı içeren bir güç düğmesi ve bir ses seviye düğmesi.
Herhangi bir taşınabilir oyun bilgisayarının temel bileşeni olan ikili analog çubuklarla başlar. Analog tutuşlar rahat bir içbükey içeriğine sahipken ve mükemmel tutuş sağlarken, çubukların kendisi biraz ucuz hissettiriyor. Bunun nedeni, Xbox One, DS4 veya 8BitDo Ultimate denetleyicilerinin çubuklarında bulunan bir özellik olan, hareket ettirildiğinde ayırt edilmemesinin olmamasıdır.
Yine de hassas bakış açısıyla Switch'teki JoyCon çubuklarından kilometrelerce öndeler ve oyun sırasında oldukça doğru girmelerini sağlıyorlar. İki analog çubuk mekaniği ve Salon Etkisi türleri farklı değildir, yani er ya da geç çubuk kayması depolanmış haldedirler. En azından değiştirilmeleri oldukça kolay. Tek yapılması gereken iki ek kartı sökmek ve ardından çubuk mekanizmalarını sökmek. Lehimlememelidir.
Dört ön düğme dokunulduğunda harika bir his veriyor, düz ve oldukça geniş. Harfler plastiğin adına kazınmıştır, bu nedenle işaretlerin kaybolması mümkün değildir. Diğer tarafta çok fazla satılıyorlar ve temelde biraz çıngırdıyorlar. Çok sayıda kullanıcı ve bazı yorumcuların takılıp takılıp kaydedilmesi pek de iyi bir gösteri değil. Bu sorunla karşılaşmamış olsak da Asus'un bu departmanından çok daha iyi bir iş çıkarabileceğine bakılacak.
Sırada D-pad var ve Ally'nin başarılarına kadar sonuçları en iyi D-pad'lerden birine sahip olduğunu yazdı. Çok hassastır, güzel bir mekanik geri bildirime sahiptir, ancak aynı zamanda girişi başlatmak için çok fazla güç kesmek gerekir. Çapraz giriş çoğu zaman doğru bir şekilde ortaya çıktı ve kazara sol veya sağ yerine tuşa bastığımız bazı durumlar olsa da, bu durumlar çok az ve çok nadirdi. D-pad ile birlikte Lumines Remastered ve Dead Cells oynandı ve gerçekten çok beğenildi.
Ekranın yanındaki düğmelere gelindiğinde, her zamanki başlatma ve seçme düğmelerinin sıra yanı Armoury Crate uygulamasını başlatan bir düğme ve Asus'un Komuta Merkezi'ni çağırdığı hızlı menü var. Dört düğme tıklanabilir ve girişi açmak için biraz fazla güç gerektirir ve bu sayede Steam Deck'teki dört alt düğme çok benzer. Bunun yerine normal iletken lastik kontrolleriniz olsaydı daha fazlasını isterdik.
İki tampon da tıklanabilir ancak basılması çok daha kolaydır. İyiler ama yazacak bir şey yok. İki analog tetikleyici harika bir his verir, çok hassastır ve Hall etkisi teknolojisine sahiptir, bu da hiçbir zaman sapma geliştirmeyecekleri anlamına gelir. Son olarak, alttaki iki kürek düğmesi ucuz hissettiriyor ve DS4'ün dokunmatik yüzeyi gibi içi boş tıklama bildirimine sahip. En azından basılması çok kolay değil; bunları kazara etkinleştirmeniz küçük bir şanstır.
Ally'nin en büyük ihmali ve en ciddi krizden biri trackpad'in olmamasıdır. GPD Win 4'te bulunan küçük optik gibi tek bir izleme dörtgeni bile, klavye veya izleme dörtgeni olmayan cihazlar için optimize edilmeyen Windows kullanıcı arayüzünde gezinmek için harikalar yapabilirler. Evet, 7 inçlik dokunmatik ekran özellikleri, ancak işletim sisteminin trackpad ile gezinmesi, hatalı analog çubukları ve Ally'nin form faktörü nedeniyle kullanımı zor olan dokunmatik ekranın kilidinin korunmasından çok daha iyi bir deneyim. Asus, ROG Ally'nin piyasaya sürmeye karar vermesine rağmen, yeni özellikler listesinin başında trackpad'i seçmelisiniz.
Bağlantı seçenekleri Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.2'yi içerir. Kablosuz performansı harika ve indirme hızlarının sıklıkla 500Mbps internet planımızı maksimuma çıkardığını görüyoruz. Çok oyunculu oyunlarda performans da kusursuz. Bluetooth performansı söz konusu olduğunda Xbox ve 8BitDo Ultimate kontrol cihazlarımız Ally ile eşleştirildiğinde mükemmel çalışır.
Ally'de bulunan stereo hoparlörler, elde taşınan bir oyun cihazı için harikadır. Maksimum ses seviyesinde bile son derece yüksek ve nettirler. Steam Deck'imizde bulunan hoparlörlerle karşılaştırıldığında çok daha iyi olan etkileyici stereo sistemine sahip, sağlıklı miktarda temel içerirler.
Ally'deki bağlantı noktalarına gelindiğinde, XG-Mobile bağlantı noktasının parçası olan tek bir USB-C bağlantı noktanız var. USB-C bağlantı noktası 10 Gbps hıza ulaşır ve DP-Alt özelliklerine (DisplayPort 1.4) sahiptir. Bahsi geçen ROG XG Mobile arayüzü, sahiplerin Asus'un XG Mobile harici GPU'larından birini bağlamasına olanak tanır ve bu da büyük bir performans artışı sağlayabilir, ancak uygun fiyatlı XG Mobile eGPU'ların bile maliyeti Ally'nin kendisi kadardır.
Diğer bağlantı noktaları arasında 3,5 mm birleşik ses girişi ve bir microSD kart okuyucuyu destekleyen UHS-II hafıza kartlarını mevcuttur. Tüm bağlantı noktaları cihazın üst kısmında yer alır ve bu onarımların bir durumu çünkü USB-C bağlantı noktası da dahil olmak üzere XG Mobile modüllerini alt noktalarda, takılıyken oyun oynamak istediğinizi anlamak için çok daha iyi olacaktır. Yine de, yukarıda belirtilen bakıma uygun lastik mandalı Şarj kablosunun üzerindeki kablo, cihaz prize takılıyken oyun sırasında ergonomikye yardımcı olur.
SD Kart Okuyucu Sorunları
ROG Ally piyasaya sürülür sürülmez, SD kart okuyucunun hafıza kartlarını bozduğuna dair raporlar ortaya çıkmaya başladı. Zaman geçtikçe artan sayıda kart sahibi, Müttefiklerinin hafıza kartlarını tamamen yok ettiğini ve bu kartların başka şekilde değiştirilebilmesini sağladığını bildirdi. Bazen kartvizit bilgisayarlarında formatlayıp işlemi geri kazanabildiler, ancak çoğu durumda okuyucunun nedeni olduğu hasar geri alınamadı.
Raporların bir araya geldiği bir şekilde artmaya devam etti; Asus sorununu kabul etti Temmuz ortasında. Şirket, SD kart okuyucunun kartlara zarar verebileceğini bildiğini ve “belirli termal stres koşullarında” okuyucunun arızalanabileceğini belirtti. Bu arada Asus, güç modülü için minimum fan miktarını artıran bir BIOS Güncellemesi (BIOS Güncellemesi 322) yayınladı. Ancak SD kart sorunu devam ediyor.
Eğer kontrol ediyorsanız ROG Ally alt düzenlemesi, Kullanıcıların en son BIOS Güncellemesinin sorununu çözdüğünü bildirdiği bir dizi yayınını bulabilirsiniz; nedeniyle sorunun nedeni yüksek termaller olabilir.
A iplik ROG forumunda, SD kart okuyucu denetleyicisiyle ilgili potansiyel olarak voltaj dengesizliğinden veya çok hızlı montaj sürelerinden kaynaklanan sorunlardan bahsediliyor. İlginç bir şekilde, 2021'de MacBook'larda neden olan kart okuyucusunun aynısı ROG Ally'de de mevcut. elma sabit sorun yazılım yazılımıyla ilgili esnek Asus'un benzer, yazılım tabanlı bir çözüm kullanabileceğini.
SD kart okuyucuyu, okuyucuya bir SanDisk SD kartını yerleştirerek ve karta iki oyun yükleyerek neredeyse iki hafta boyunca test ettik: Dave the Diver ve Dead Cells. Daha sonra oyun kartı ile SSD arasında ve günde bir kez geri taşınıldı. Ayrıca Dave the Diver'ı yaklaşık 20 saat, Dead Cells'i ise yaklaşık bir düzine saat oynadık ve bu incelemeyi yazarken, sorunu yeniden oluşturmayı başaramadık.
genel olarak agresif fan eğrilerine sahip özel bir güç modunun yanı sıra Handheld Companion adlı üçüncü taraf bir ayırma bulunan AutoTDP modu kötülükleri belirtmete fayda var, bu nedenle Müttefikimiz, Avrupa'da yaygın olan 90+ santigrat derece sıcaklıkları deneyimilemedi. BIOS 322 güncellemesinden önce Turbo performans modu (pilde 25W ve fişe takılıyken 30W).
Görüntülemek
ROG Ally'deki dokunmatik özellikli 7 inç, 1080p IPS ekran, Z1 Extreme APU ile birlikte cihazın öne çıkan özelliklerinden biridir. Son derece parlak, Asus maksimum 500 nit seviyesinden bahsediyor. Ekran, sRGB renk oyununun %100'ünü kapsıyor ve canlı, etkileyici renkler üretiyor. Oyun sırasında bunu izlemek bir zevk ve bundan gerçekten etkilendik.
Ekran Gorilla Glass Victus ile korunmaktadır ve parmak izlerine karşı oldukça duyarlı olan parlak bir ekran kaplamasına sahiptir. Çeşitli dokunuşlar gözle görülür şekilde bırakılabilir. İzleme dörtgenlerinin yokluğu ve Windows kullanıcı arayüzünde gezinirken analog çubukların yanlışlığı göz önünde gösteriliyor, ekran oldukça sık temizleme ihtiyacını duyuyordu.
Maksimum şifre, doğrudan güneş ışığına maruz kalmadığınız süre boyunca Ally'yi içerdeki işlemleri kullanabilecek kadar yüksek. Öte yandan minimum düzeyde daha düşük olabilir. Geceleri yatakta uzanırken oyun oynamak rahatsız edici değil ancak minimum düzeyde ortaya çıkan biraz daha düşük bir deneyim daha da keyifli hale getirilebilirdi.
120Hz yenileme hızı ve AMD FreeSync Premium desteği harika eklentiler; özellikle VRR'nin büyük fark yaratan ve zorlu oyunlarda kare hızı her yerde dalgalanabildiğinden. 1080p doğal dosyalar süper net görünüyor ve 2010'ların ortasındaki amiral gemisi akıllı telefon aralığında olan 314 PPI ekran yoğunluğunu göz önünde bulundurmak nasıl olmaz ki.
Oyunlar 1080p'de harika görünüyor ancak daha yüksek ayrıntılarla oynamak için kaybı 720p'ye düşürdüğümüzde, Steam Deck gibi 720p yerel ekrana sahip bir cihaza kıyasla Ally'de 720p zayıflaman ne kadar kötü göründüğü fark ediliyor.
Yazılım ve Performans
Ekran ROG Ally'nin öne çıkan sonuçlarından biriyse, Windows 11 ne yazık ki en kötülerinden biri. Windows, klavye ve izleme paneli bulunan küçük ekranlı cihazlar için optimize edilmemiştir. Windows kullanıcı arayüzünde doğru analog çubuk ve dokunmatik ekranla gezinmek, cihazı ilk açtığınız andan itibaren sinir bozucu hale gelir. Bir diğer şikayetlerimiz ise işletim sistemi, Office 365 gibi el tipi oyun cihazlarında yeri olmayan her türlü yürütülmesi ve Instagram ve WhatsApp dahil diğer çeşitli yazılımların önceden yüklenmiş olarak gelmesidir.
Ally'mizi ilk kez çalıştırdığımızda, bir güncelleme yağmuruyla karşılaştık. İlk günün önemli bir bölümü Windows'u, Armoury Crate'i ve MyAsus'u güncelleyerek çalışıyordu ve süreç sonsuzdu. Akşama kadar oyuna başlayamadık. Bundan sonra Windows, Windows Update menüsünde mevcut olan maksimum süre ile dört hafta boyunca güncellemeleri duraklatmamıza rağmen bizden birkaç günde bir sistemi güncellememizi isteyerek Windows gibi davranmaya devam etti.
WinAero Tweaker aracılığıyla otomatik oturum açma seçeneğini etkinleştirmekyemizde Windows'la ilgili hayallerinizi devam ettirdi; bu, tüm süreç boyunca mükemmel bir şekilde çalıştı. Ancak ikinci günün akşamı Ally'yi açtığımızda giriş ekranıyla karşılaştık. Otomatik giriş özelliğinin yeterli düzeyde olmasını sağlayarak devre dışı bırakmamız PIN yerine bu sefer şifre istedi. Sayıların ve sembollerin de dahil olmak üzere 12 karakterden oluştuğu göz önünde bulundurulması, Şifre telefonumu çıkarmam, Bitwarden'ı açmam ve ardından hantal ekran klavyesine şifreyi yazmak için birkaç sinir bozucu dakika harcamam gerekti.
Bunu düzenledikten sonra otomatik giriş devre dışı bırakıldı, bir PIN oluşturulacak ve sorunlarımızı çözeceğini umarak parmağımızı izimizi taradık. Ancak Ally'deki parmak izi okuyucusu o kadar iyi değil ve Windows, parmak iziyle kayıt açmayı geçici olarak devre dışı bırakma PIN sormadan önce yalnızca iki veya üç parmak izi tarama denemesine izin veriyor. Bu ilk başta çok sinir bozucuydu ama alışmaktan başka seçeneğimiz yoktu.
Microsoft, Windows'un taşınabilir oyun bilgisayarlarına uygun bir sistem yapılmasını planlıyorsa, denetleyicili cihazlar için optimize edilmiş bir mod geliştirmesi daha iyi olur. Elde dolaşan bir oyun sisteminde son derece kullanışlı bir görünüm yanı sıra, denetleyici dostu bir Windows modülü, masaüstü TV'nize yansıyan Windows'ta gezinmeyi de çok daha keyifli hale getirir. Söylentilere göre Windows Handheld Mode'un sadece bir hackathon projesinden daha fazlasının olması gerekiyordu. buna ek olarak Xbox Hızlı Devam Ettirme özelliğini sunuyor Microsoft, Windows'a yönelik işletim sistemleri için denetleyici dostu bir mod oluşturmada çalışıyor.
ROG Ally'deki yazılım paketinin ikinci cihazı Asus'un Armoury Crate'idir. Bu uygulama, yeni yüklenen oyunlarla güncellenmesi çok kolay olan, biraz çekici olmayan ancak işlevsel bir oyun başlatıcı içerir. Ayrıca bilgisayar ve denetleyici eşlemelerini, güç profillerini, oyun profillerini, özel fan hatalarını, RGB aydınlatmayı ve daha fazlasını değiştirme için çok sayıda ayar sağlar.
Uygulama genel olarak iyi çalışıyor ve ara sıra başlatılamaması dışında önemli bir hatayla karşılaşmadık. Ancak performansı daha iyi olabilir. Cihazdaki güçlü CPU'ya rağmen uygulama bazen yavaşlayabilir.
İyi haber şu ki Armory Crate'te her oyun için ayrı bir profil oluşturabilirsiniz. Kötü haber şu ki, uygulama, Xbox Game Pass veya Steam gibi uygulamalar için bile otomatik olarak oyun profilleri oluşturulur ve bu da cihazın belirli bir sürümündeyken 30W Turbo profili kullanılırken neden olabilen çünkü söz konusu uygulama ilk açtığınızda bu aktif profildi. uygulama.
Turbo güç profili etkinken Steam'de oyun indirmeye başlarsanız bu, pilin ani soğumasına neden olabilir ve bu oldukça sinir bozucu olabilir. Çözüm, bu gibi sorunlardan çözüm için Armoury Crate'te yaygın olarak kullanılan oyun ve yürütme profilini manuel olarak ayarlanabilir veya uygulamalara Armoury Crate yerine bilgisayar üzerinden başlatılır.
Armoury Crate ayrıca, özel bir düğmeyle etkinleştirilebilen hızlı ayarlar penceresi olan kullanışlı Komuta Merkezi özelliği de sunuyor. Merkezi, güç profilleri ve komut kontrol modları (masaüstü ve denetleyici) arasında geçiş yapılmasıa, FPS sınırlamayı etkinleştirmenize (iki haftalık test sırasında çok sayıda Armoury Crate Paketlenmesine rağmen hala bunu gerçekleştirmiyor) olanaklar arasında çeşitli seçenekler sunulmaktadır. çalışmıyor), PC'ye geçiş, ekran görüntüsünün alınması veya etkin uygulamadan çıkın. Armoury Crate'in aksine Command Center son derece iyi çalışıyor ve oyun içinde bile çok hızlı başlatılıyor.
Varsayılan olarak bilgisayarlar sonraki iki düğmeyi ekstra giriş olarak kullanamaz çünkü Asus, buradaki diğer düğmelerle birlikte çeşitli seçenekler için kullanılan yerel işlev puanlarının yerine getirilmesine karar verdi. Bu seçenekler arasında kişisel bilgisayarı atlama, Yöneticiyi başlatma, ekran görüntüsü alma veya Görev Görüntüleyiciyi gösterme yer alır.
Görev Görüntüleyiciyi göstermek veya sanal klavyeyi çağırmak gibi bu kısayollardan seçenekler çok kullanışlıdır; bu, bunları kullanmaya devam etmek istiyorsanız oyunlarda bir raketin değiştirilemeyeceği anlamına gelir. Bu ideal durumda olmaktan uzaktır ve Asus'un Armoury Crate güncellemelerinden birinde erişilebilir aktivasyonunu Armoury Crate veya Komuta Merkezi tuşlarına uzun basılarak yeniden eşleme seçeneğini sunmasını isteriz.
Performansa geçildiğinde Asus ROG Ally, AMD Ryzen Z1 Extreme APU. Bu arada, 3,3 GHz temel saat hızına ve 5,1 GHz'e kadar maksimum soğutma saatine sahip 8 çekirdekli Zen 4 CPU'dan ve 12 RDNA 3 programlama ünitesinden oluşan Radeon 780M iGPU'dan oluşur ve maksimum soğutma saat hızı 5,1 GHz'e kadar çıkar. 2900MHz. CPU bir canavar ve altı çekirdekli bir birimin bile Radeon 780M'e ayak uydurmak için bol bol genişlemeyi öneriyoruz.
GPU ayrıca entegre bir çözüm için oldukça etkileyici ve en yeni ve en iyi AAA oyunlarında bile 1080p oyun oynama olanaklarını tanır. Z1 Extreme, alındığında 40W'ın kuzeyine giden kısa patlamalarla ve 30W Turbo modu etkinken 10W'tan 30W'a kadar TDP'lerde çalıştırılıyor.
İçinde Cinebench R23Z1 Extreme, çok çekirdekte 13.012 puan (10 işlemin üç çalışmasının ardından ortalama sonuç) ve tek çekirdekte 1.752 puan elde etti; bu, 30W TDP zirvesine sahip bir mobil CPU için oldukça etkileyici. 512GB Micron SSD, sırasıyla 4.323 MB/s ve 1.823 MB/s okuma ve yazma hızlarına ulaşmayı başardı.
Oyun karşılaştırmaları için, beş oyun fişi takılıyken 720p ve 1080p dosyalarında şu üç güç modunu kullanarak test ettik: 10W Sessiz, 15W Performans ve 30W Turbo. Pil gücüyle çalışırken Turbo modunda 25 watt ile sınırının olduğunu lütfen unutmayın. Middle Earth: Shadow of Mordor 2023'te güncelliğini kaybettiği gibi ancak Ally'nin daha eski AAA maçlarındaki performansını görmek için onu dahil etmiştik.
Mevcut en yeni BIOS yazılımı kullanılmıştır (BIOS 322). Ayrıca ROG Ally'deki güç modülü, Armoury Crate'te satılan maksimum TDP değerine ve geçici bir güç artışına sahiptir. örneğin, fiş Turbo modülü alındığında birkaç dakika boyunca yaklaşık 50W'a yükselebilir. Her güç modülü nominal değeri sabitlenene kadar oyun karşılaştırmalarını çalıştırdık ve ardından sonuçları kaydetmeye başladık. Bu yaklaşım, birçok incelemenin eski işleminin BIOS'a sahip oyun testlerinin yürütülmesinin sıra yanı, sonuçlarımızın neden diğer incelemelerde bulunanlardan farklı olduğunu fark edebileceğinizi açıklayabilir.
Performans veya Turbo modlarını kullandığınız süre boyunca, elde edilen bir oyun bilgisayarı için sonuçlar etkileyicidir. 10W'a ulaşan Sessiz mod Z1 Extreme, özellikle Z1 Extreme ile karşılaştırıldığında çok daha az etkileyici. Buhar Güverte10W'ın altında TDP'ler için optimize edildi. Sessiz mod, 2D piksel sanat oyunlarını 60 fps'de, hatta Ölü Hücreler durumunda 120 fps'de çalıştırılması yeterlidir.
Performans modu, 1080p'deki Dave the Diver gibi basit 3D görsellere sahip oyunlar veya 720p'deki daha eski AAA oyunları için ayrılmak üzere. Son olarak, modern AAA oyunlarında 1080p'de 60 fps'ye ulaşmak için Turbo'ya kullanım vardır. Pil (25W) ve fişe takılıyken (30W) Turbo modundaki performans farklılıklarına gelince, Forza Horizon 5'te 30W'a karşı 25W'da 3-4 kare daha fazla gördük. İyi haber şu ki, performans artışını elde etmek için FSR desteği olmayan oyunlarda AMD Radeon Süper Çözünürlüğü (RSR) 720p dosyalarıyla birlikte kullanabilirsiniz. RSR'yi Komuta Merkezi'nden kolayca açabilirsiniz.
Bir başka ilginç bilgi ise, Forza Horizon 5 karşılaştırması 1080p Yüksek ön ayarlarla olağanüstü rakamlar gösterse de, en çok ROG Ally'de bulunan yalnızca 16 GB sistem belleği nedeniyle gerçek dünya performansın o kadar performans olmamasıdır. Örneğin, oyunu Yüksek ön ayar ile oynuyor, açık dünyada yaklaşık bir dakika boyunca araba sürerken harika çalışıyor. Bundan sonra, oyun bize her zaman cihazın sistem belleğinin azaldığını bildiren bir gösterim dağıtılır ve ardından birkaç gözle görülen bir görünüm yaşanmaya başlar.
Düşük doku ve orta ortam geometrisi kalitesinden oluşan bir algoritmaya ulaşana kadar dokuları ve ortam geometrisi kalitesinin performansını adım adım düşürdük. Bu arada, daha uzun saatler süren oyun kayıtlarında takılmalara neden olmayan tek kurallardu. Günün sonunda, oyun performansı en yüksek performanstadır ancak hafıza eksikliği bazı senaryolarda sınırlayıcı bir faktör olabilir.
Termal Özellikler ve Pil Ömrü
Testin ilk işlemleri, Ally'miz BIOS sürüm 319 ile çalışırken, hem pille (25W) hem de fişe takılıyken (30W) Turbo mod oranları, şu sonuçlarla sonuçlanır: Z1 Extreme oyunlarda hızla yaklaşık 90 santigrata ulaşıyor ve orada kalıyor. Etkileyici çift fanlı soğutma çözümüne rağmen Asus başlangıçta düşük fan hızlarını seçti, bu da son derece sessiz performansa ve aynı zamanda aşırı yüksek termallere yol açtı.
322 BIOS güncellemeleriyle Asus, tüm güç profilleri için varsayılan fan eğrilerini ayarlayarak gürültüde neredeyse fark edilmeyen bir artışa karşılık termallerde dramatik bir düşüşe neden oldu. Z1 Extreme, BIOS 319 ile Turbo modunda 90 santigrat dereceyi aşmak yerine, oyun sırasında BIOS 322 ile en yüksek 60'lara veya en düşük 70'lere ulaştı. Turbo modu etkinken termaller yine de anlık olarak 90 santigrata ulaşabilir, ancak birkaç dakika sonra sıcaklıklar yaklaşık 75 santigrattan oluşur veya daha yerden düşerek dengelenir. ROG Ally'nin boyutları ve form faktörünün göz önünde bulundurulması başarılı bir sonuçtur.
Ancak ROG Ally'nin çift fanlı soğutma kurulumunun muhteşem anlatımının gösterimi, Armory Crate'te özel bir fan eğrisi oluşturulmamız zamandı. CPU tipi oyunlarda bile sıcaklıkları 70 santigrat derecenin altında tutan agresif bir fan eğrisi uygulandı. Hoparlörler yaklaşık yüzde 20'ye ayarlandığında gürültü farkedilebiliyordu, ancak zar zor. Sesi yaklaşık yüzde 30'a çıkarmak, iki fandan gelen gürültüyü neredeyse tamamen maskeledi.
ROG Ally'deki 40Wh hücre yeterli ancak etkileyici olmaktan uzak. Varsayılan ayarlarda ekran %40'a ayarlandığında, Dead Cells ve Lumines Remastered oynatılırken Sessiz mod etkinken pilin süresi 2 saat 42 dakika sonra doldu. Pil, Performans modülünü etkinken Dave the Diver'ı bir saat 58 dakikaya dayandı. Son olarak Turbo modu etkinken Forza Horizon 5'te 58 özellik pil ömrüyle tamamlandı. 40Wh kapasitesinin göz önüne alınması, pil ömrü özellikle Performans modu daha iyi olabilir.
Şarj süresi oldukça hızlı. Müttefikimiz yaklaşık bir buçuk saat içinde sıfırdan %100'e çıktı. Boşta kalan pil tüketimine gelince Asus, ekran kapandıktan sonra cihaz oldukça hızlı bir şekilde uyku modunda kalıyor. Bir veya iki gün kullanmadığınızda bile pil şarjının yalnızca yüzde bir veya kaybettiğinizi göreceksiniz.
CPU gücünü devre dışı bıraktıktan sonra pil ömrünü önemli ölçüde artırmayı başardık ve CPU'nun 3,3 GHz temel saatini aşmasını önledik. Örneğin Dave the Diver'da 15W'ta pil ömrü iki saatten azdan iki buçuk saatin üzerine çıktı. Kare hızının sayısal40 kareyle sınırlandırılması RivaTuner bize ilave 20 hücre pil ömrü kazandırıldı. İyi haber şu ki CPU güçlendirmeyi devre dışı bırakın, test ettiğimiz oyunların içeriğini oyun oynamayı etkilemedi. Forza Horizon 5 sonucumuz 30W ve 1080p dosyalarıte yaklaşık 60 fps'de sabit kaldı. Cassette Beasts ve emülatörler gibi belirli tek iş parçalı oyunlarda en iyi performansı elde etmek için CPU'yu güçlendirmeyi açmanızı unutmayın.
Pil ömrünü uzatmanın ve termalleri azaltmanın başka bir yolu da AutoTDP özelliğini kullanmaktır. AutoTDP, TDP'yi mevcut kare dağılımı kadar yüksek ayarlarken, bu patlama gibi zorlu sahnelerde yavaşlamalara yol açabilirsiniz, AutoTDP'yi istenen kare hızının beş kare kurulumunun ani performans düşüşlerini neredeyse tamamen ortadan kaldırdığını fark etmiştik. Bu iki seçeneği seçerek denemek istiyorsanız, göz atın El asistanı. Uygulama istikrarının simgesi değil ve bazen ilginç olabiliyor ancak çoğu zaman oldukça iyi çalışıyor.
Asus ROG Ally, Steam Deck'e Karşı
Bu incelemeyi tamamlamadan önce odadaki dosyaya değinelim: Asus ROG Ally, Valve'ın Steam Deck'iyle nasıl karşılaştırılıyor ve hangisini satın almanız gerekiyor?
Boyut ve ergonomi söz konusu olduğunda Steam Deck'i biraz tercih ediyoruz. Ally'den daha ağır olmasına rağmen geniş erişim yerleri ve yumuşak katmanları sayesinde kısa oyun seanslarında tutması daha rahattır. Ancak birkaç saat süren oyun kayıtları için Ally daha iyi bir seçimdir.
Ayrıca Deck'teki analog çubukların ve ön tuşların gözlemlenen görünümleri daha yüksek kalitede olduğunu göstermektedir. Ancak Deck'in analog çubukları için silikon tutma yerlerini almayı unutmayın çünkü kişisel yetenek yoktur. Son olarak, Destede Ally'nin iki yerine dört alt kanat mevcut ve içindeki özellikleri kullanmak istiyorsanız Ally'de yalnızca bir tanenin aksine dördünü de kullanabilirsiniz.
Performans açısından Ally, 10W'ın üzerindeki TDP'lerde açık bir avantaja sahip. Ancak, AAA oyunları oynamıyorsanız veya oyunları yerel olarak aktarabileceğiniz bir oyun PC'niz varsa Ay ışığıHem Destede hem de Ally'de mükemmel şekilde çalışan Steam Destesi daha iyi bir seçim olacaktır. Yazılım rekabeti yaklaşmış bile değil; Valve'ın el tipi cihazı bu kategoride Ally'den kesinlikle daha iyi performans gösteriyor.
Ekran ve ses kurulumu açısından ROG Ally açık ara kazanan. Ally'nin ekranında Deck'inkini önemli ölçüde gölgede bırakıyor ve Deck'te 720p dosyalarında herhangi bir sorun yaşamamak için Ally'nin üstün renkleri ve daha yüksek kontrastı önemli bir fark yaratıyor. Ally'nin hoparlörleri daha belirgin şekilde daha iyi. Daha yüksek sese sahipler, daha fazla basa sahipler ve daha belirgin bir stereo efektine sahipler.
Pil ömrü açısından Deck tacı yer alıyor. Maksimum 15W TDP'ye sahip Destemiz, Müttefikimizden önemli ölçüde daha uzun süre dayanabilir. Ve Deck'teki pil ömrünü gerçekten optimize etmek istiyorsanız, TDP'yi manuel olarak ayarlayarak, ekran parlaklığını ve fps'yi 40 veya 30 kareyle sınırlandırarak 2D oyunlarda dört hatta beş saatlik oyun süresini elde edebilirsiniz. Ally'nin bu kategorideki tek kazancı, 65W'lık tuğlanın Deck'in 45W'lık şarj cihazının bıraktığı kullanım süresidir.
Oyunun yanı sıra sıra Ally'nin büyük bir galibiyet aldığı bir diğer kategori ise kablosuz performanstır. Deck'in içindeki Wi-Fi çipi, Valve'ın yaşlı taşınan cihazının tartışmasız en kötü özelliğidir. Örneğin, oyun indirirken kablolu performans genellikle büyük ölçüde yavaşlar. Cihaz birçok kez oyun indirmek için fişi takılı bıraktık, ancak indirme hızının çıktığımızda 400 Mbps'den, geri döndüğümüzde hiçbir oyun indirmeden 10 Mbps'nin altında düştüğünü keşfettik.
İki el tipi cihazdan hangisini satın almayı önermeden önce beyanda bulunmalı, öncelikle bir sorumluluğu reddi sunmalıyız. Asus, donanım değişikliği veya yazılım geliştirme yoluyla SD kart sorunlarına tatmin edici bir çözüm sunana kadar, vicdanımız rahat olsun, Ally'yi satın almayı öneremeyiz. Bu nedenle lütfen yalnızca Asus SD kart okuyucunun çözülmesinden sonra bir öneri olarak değerlendirin.
AAA veya e-spor oyunlarını seversiniz, Ally yalnızca üstün performans nedeniyle değil, aynı zamanda pek çok e-spor oyununun Destede mevcut olmaması nedeniyle daha iyi bir seçenektir. Ek olarak, PC Game Pass Destede çalışmaz; bu nedenle, PC Game Pass'te bulunan oyunları oynamak istiyorsanız tek seçeneğiniz Ally'dir.
Öncelikle 2D oyunlar ve eski AAA oyunları oynayanlar ve bir emülasyon makinesi arayanlar için Valve'ın eldeki taşıma cihazı daha uygun bir seçim olacaktır. ROG Ally, PS3 ve Xbox 360 oyunlarını taklit etme konusunda Deck'ten daha iyi performans göstermesi, diğer sistemlerin çoğundaki oyunlarda Deck'te de aynı şekilde çalışıyor. Switch emülasyonu söz konusu olduğunda her iki cihazın da iyi performansı gösterilir.
Oyunun oynatılması aynı anda 15 dakikadan fazla zaman ayıramayan oyuncu ebeveynleri için Deck iyi bir seçimdir çünkü Xbox'taki Hızlı Devam Ettirme işlevine çok benzer şekilde çalışan bir oyunu erteleme alma özelliğine sahiptir. Handheld Companion uygulamasını yüklerseniz Ally'de bekleme alma özelliğini de kullanabilirsiniz, ancak kullanıma hazır durma alma özelliğine sahip bir cihaz mevcut Deck üstün bir seçimdir.
Değer ve Sonuç
Daha önce de izlediğimiz gibi ROG Ally'deki SD kart okuyucuyla ilgili sorunlar gerçek mi, iyi belgelenmiş ve yaygın. Bu incelemeyi yazarken Asus, hayran kitlesini artıran bir BIOS güncellemesi yayınlamak dışında bu kişilere uygun bir çözüm sunmadı; Birçok kullanıcı, en son BIOS yüklü olsa bile hafıza kartlarının hasarlı olduğunu yine bildiriyorye devam ediyor. Yalnızca bu nedenle sorun tamamen çözülene kadar ROG Ally'yi önermiyoruz.
SD kart sorunlarının gölgesi olmadan cihaza eklendiği, ROG Ally'nin “neredeyse ama tam olarak değil” sendromunun klasik bir örneği olduğu belirtildi. Yapım özellikleri olağanüstü, ancak analog çubuklar ve alt kumandalar ucuz hissettiriyor ve ön düğmeler biraz hayal ürünü seçenekler sunuyor. Ally'deki donanım büyük ölçüde harika, ancak 16 GB sistem belleği bazı oyun senaryolarında Z1 Extreme APU'ya uyum sağlayamıyor.
VRR desteğine sahip olağanüstü ekran ve ses kurulumu, elde edilen bir oyun cihazı için en üst düzeydedir ancak pil ömrü arzu edilenin çok ötesindedir. Soğutma kurulumu öne çıkan bir özelliktir; Bu k onuda olumsuz bir şeyimiz yok. Tersine, trackpad'i çıkarmayı durduran kafa karıştırıcıyı bulmamız bir şey.
Ayrıca ROG Ally'nin en kötü görünümü olan yazılım deneyimi var. Windows, klavyesi veya izleme dörtgeni olmayan taşınabilir cihazlar için tasarlanmış bir çalışma sistemi değildir. Kullanıcılar tarafından yüklenmiş yazılımlar, tuhaflıklar, hatalar ve herhangi bir seçeneğin veya ek seçeneğin olmayışı (kullanıcıların Komuta Merkezi panelinden CPU'yu artırmayı kapatmasını sağlamak gibi) yalnızca sorunu daha da kötüleştirir. Ayrıca, piyasaya sürülmesinden bir paket ay sonra ROG Ally'nin henüz tek bir grafik sürücüsü güncellemesinin almadığını duyurmanın faydasını var ki bu da biraz endişe verici.
Birinci nesil bir cihaz olarak Asus ROG Ally, kesinlikle kötü bir el tipi oyun bilgisayarı değil. Oyunun performansını en çok etkileyici ve çok sayıda kullanıcının cihazını hayal edebiliyoruz. Ancak kesintilerin, tuhaflıkların ve dağılımının çokluğu, Asus'un Ally'yi birkaç ay daha yayınlaması sürdürülmesi gösteriliyor.
Cevap bırakın