SEO yazarlığı, Google gibi arama motorlarının arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak amacıyla içerik yazma ve yayınlama işlemidir. İçeriğinizde alakalı anahtar kelimeler kullanmayı, arama amacını eşleştirmeyi ve diğer şeylerin yanı sıra içeriğinizi okunabilirlik için yapılandırmayı içerir.
Bu SEO en iyi uygulamalarını göz önünde bulundurarak yazarak Google’a sayfanızın ne hakkında olduğu konusunda daha fazla fikir verebilirsiniz. Google, sayfanızın bir kullanıcının arama sorgusuyla alakalı olup olmadığını belirlemek için kullanabilir.
Sayfa, kullanıcılar için alakalı ve yararlıysa, Google muhtemelen onu sıralayacaktır.
İşte küçük bir SEO dersi (veya eskiler için tazeleme):
SEO sıralama süreci, Google’ın web sayfalarını taraması veya bulması ile başlar.
Daha üst sıralarda yer alma (yani daha görünür olma) şansınızı artırmak için SEO içerik yazarları şunları yapabilir:
Kullanıcıların aradığı anahtar kelimeleri hedefleyin
Kullanıcının arama amacını eşleştirin
Başlıklar ve başlık etiketleri gibi sayfa içi SEO öğelerini optimize edin
İçerik oluşturmaya SEO yazımını göz önünde bulundurarak yaklaştığınızda, aşağıdaki özelliklere sahip içerik oluşturabilirsiniz:
İstikrarlı organik trafik elde eder (arama motorlarından gelen trafik)
Okuyucuları bir satın alma işlemi yapmaya teşvik etmek için daha fazla bilgi verir
Sorularının yanıtını makalenizde bulan yeni kitlelerin ilgisini çeker
SEO dostu içerik yazmazsanız, insanlar sayfanızı asla görmeyebilir.
Google sıralamalarınızı iyileştirmenize yardımcı olabilecek dokuz SEO makalesi yazma ipucunu öğrenmek için okumaya devam edin
Ve sayfanızın anahtar kelimeler için sıralanmasıyla sona erer – bazen birinci sayfada, bazen değil.
İnternet tüm insanların rahatlıkla erişebildiği global bir olgudur. Ve hatta artık internet sayesinde oldukça yüklü miktarlarda para kazanmakta mümkün olmuştur. Hâlihazırda internet yatırımcılarının en çok önem verdiği konulardan biriside internet siteleridir. İnternet siteleri insanlara ulaşmada oldukça etkili olan araçlardır. Dolayısı ile Google gibi büyük yatırımcı firmalar iyi internet sitelerine oldukça doygun miktarda para ödemektedir.
Bir internet sitesinin popüler olması demek bu yatırımcıların gözüne girmesi demektir. Dolayısı ile internet sitesi sahipleri arama motorlarında üst sıralara çıkabilmek için sitelerini ön plana çıkartmaya çalışmaktadır. Bir sitenin ön plana çıkmasındaki en önemli araç ise gene Google tarzı arama motorlarıdır. Örneğin bir ayakkabı firmanız var ve bir kullanıcı internette ayakkabılar ile ilgili bir içerik aratıyor. Eğer arama sıralarında ilk sıralarda yer alırsanız, siteniz hızlı bir şekilde ön plana çıkacaktır. Peki, bu nasıl mümkün olabilir? SEO Makale. İçerik Editörleri.
Arama motorlarında üst sırada yer almak isteyen sitelerin SEO kullanması gerekmektedir. SEO siteleri arama listelerinde ön plana çıkartacak sistemin genel adıdır. Bu konuda Google algoritma güncellemelerinden önce en çok Backlink tercih edilmekteydi. Fakat günümüzde SEO makale içerikleri en az Backlink kadar büyük öneme sahip olmuştur. Şimdi kısaca bu içeriklerden bahsedelim.
Seo Makale Nedir
İnternet sitelerinin arama listelerinde ön plana çıkması için her gün güncel olarak içerik girmesi gerekir. Bu içerikler sayesinde Google algoritması siteleri saptayarak onları listelerde üst sıralara çıkarmaktadır.
SEO İçin İçerik Yazmak İçin 9 İpucu
Google’da üst sıralarda yer alan SEO için optimize edilmiş içerik yazmak için şu ipuçlarını izleyin:
1. Arama amacını eşleştirin
2. Anahtar kelime araştırması yapın
3. Kitlenizle alakalı konuları bulun
4. İyi optimize edilmiş bir başlık etiketi oluşturun
5. Meta açıklamayı optimize edin
6. Başlıkları stratejik olarak kullanın
7. Okunabilirlik için içeriği yapılandırın
8. Görsel içerik ekleyin
9. Dahili bağlantıları kullanın
Bunlara daha detaylı bakalım.
1. Arama Amacını Eşleştir
Arama amacı, bir kullanıcının bir şey ararken amacını ifade eder.
Örneğin, “yaşlı köpekler için en iyi köpek maması” yazan biri, yaşlı köpekler için yiyecekler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor.
Google bunu anlar ve kıdemli köpek mamasıyla ilgili kullanıcı makalelerini ve “İnsanlar Ayrıca Soruyor” (PAA) bölümünü gösterir
Google, arama amacını doğru bir şekilde değerlendirmek için algoritmaları öğretmeye büyük önem vermektedir . İçerik oluşturucuları, SEO yazarlarını ve web yöneticilerini, kullanıcıların sorularını yeterince yanıtlayan içerik yayınlamaya teşvik eder.
Seçtiğiniz içerik formatı, ilettiğiniz mesaj ve dahil ettiğiniz harekete geçirici mesaj, sıralamayı umduğunuz anahtar kelimenin arama amacına bağlıdır.
Dört temel arama amacı türü vardır:
bilgilendirici
navigasyon
Reklam
işlemsel
Arama yapanlar, belirli bir web sitesini veya sayfayı aramak için gezinme amaçlı anahtar kelimeler kullanır.
Halihazırda yerleşik bir markanız varsa ve doğrudan trafik alıyorsanız, bu sorguları hedeflemek daha iyi sonuç verir.
Gezinme anahtar kelimesi örneği : “netflix” araması yapan biri muhtemelen web sitesine girmek ve izleyecek bir şey bulana kadar sitede gezinmek istiyor.
Önerilen içerik türleri : Ana sayfanızı, hakkında sayfanızı ve sitenizdeki diğer önemli sayfaları markalı anahtar kelimeler için optimize edin
Ticari Amaç
Kullanıcılar, bir satın alma işlemi yapmayı düşündüklerinde ve seçeneklerini araştırmak istediklerinde ticari anahtar kelimeler ararlar.
Bu anahtar kelimeler, “en ucuz”, “en iyi”, “inceleme” ve “karşılaştırma” gibi ürün değiştiricileri içerebilir. Veya bir ürün adının varyasyonları — örneğin “iPad’e karşı iPad”, “iPad özellikleri” vb.
Ticari anahtar kelime örneği : “en iyi kulaklıklar 2023″
Önerilen içerik türleri : Ürün/marka karşılaştırmaları, ürün incelemeleri ve ürün özellikleri ve spesifikasyonları hakkında makaleler
İşlem Amaçlı
İşlem amacı, kullanıcıların dönüşüm gerçekleştirmeye hazır olduklarında aradıkları anahtar kelimeleri açıklar.
Bunlar bazen ” alıcı anahtar kelimeleri ” olarak adlandırılır ve “satın al”, “fiyat”, “kupon” veya “teklifler” gibi kelimeleri içerebilir.
İşlemsel anahtar kelime örneği : “Harry Styles biletleri satın alın”
Önerilen içerik türleri : Ürün sayfaları ve indirim sayfaları
Hedef anahtar kelimenizin amacını belirlemek, yazacağınız içeriği ve parçanın biçimini belirlemenize yardımcı olacaktır.
Diyelim ki bir yemek blogunuz var ve “lobster bisque” anahtar kelimesini hedeflemek istiyorsunuz.
Bir anahtar kelimenin arama amacını bulmak için tüm anahtar kelime araştırma araçlarımızda bulunan Semrush’ın “Niyet” filtresine başvurabilirsiniz.
Meta Verilerinizi doğru kullanın
Artık hedef anahtar kelimelerinizi buldunuz. Bunları doğru yerlere eklediğinizden emin olun: Başlık, URL, meta açıklama. 150-160 karakter arasında ve içeriğinizin içinde tutun. Anahtar kelimelerinizi H1-H6 etiketlerinde, resim adlarında ve alt resim etiketlerinde kullanın. Bu kurallara uyma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, Google’ın önerilen başlıklar ve meta açıklama uzunlukları içinde kalmanıza yardımcı olabilecek pek çok ücretsiz meta yazma aracı vardır. Uygulama sırasında anahtar kelimelerinizi aşırı kullanmamaya dikkat edin. İçeriğinizin okunabilirliğini etkiler ve aynı zamanda gerçekten spam içerikli görünebilir. Bu, blog yayınınızın SERP’lerde daha az sıralanmasına neden olabilir, ki bu tam olarak burada elde etmeye çalışmadığımız şeydir .
Sonuç olarak, sorunları çözen veya kitlenizden gelen popüler soruları yanıtlayan blog gönderileri ve diğer içerik türleri oluşturmanız gerekir. Anahtar kelimelerinizi okuyucuya doğal gelecek şekilde içeriğe dahil edin. Doğal bir şekilde tercüme edildiğinden emin olmak için birinden kopyanızın düzeltme okumasını alabilirsiniz.
İçeriğinizi yapılandırın
İnanın bana, içeriğinizi yapılandırmak, konu yazarken hayatınızı çok daha kolaylaştıracak . Öncelikle, gönderinizin ana odağını belirlemeniz gerekir. Bundan sonra, yazarken verimliliği artırmak için diğer bölümleri bölebilirsiniz. İçeriğinizi yapılandırdıktan sonra, fazla düşünmeden her bölüm üzerinde ayrı ayrı çalışabilirsiniz. Her içeriğin bir giriş, ana bölüm ve sonuç içermesi gerektiğini unutmayın. Gövdeyi farklı parçalara ayırabilir ve markanız için yazı stilinizi ve üslubunuzu cezbedecek şekilde içeriğinizi yazabilirsiniz .
Güçlü bir harekete geçirici mesaj kullanın
Bu, bir sonuç yazarken gözden kaçırılması gereken en önemli şeylerden biridir (özellikle SEO’ya yeni başladığınızda!). İçeriğinizi güçlü bir harekete geçirici mesajla sonlandırın, böylece okuyucularınız web sitenizdeki yolculuklarına devam etsin. Bu, “buradan kaydolun” gibi bir şey veya okuyucunuzu müşteri yolculuğunda daha ileriye götüren diğer bağlantı makaleleri olabilir. Profesyonel ipucu : Kitlenizin ilgisini çekmek ve TO’nuzu artırmak için başlıklarınızda “en iyi”, “mükemmel”, “komik”, “ücretsiz”, “nasıl yapılır”, “ipuçları” vb. gibi duygusal değiştiriciler kullanabilirsiniz. .
Etkileyici meta başlıklar yazın
Meta başlıklar yalnızca SEO için değil, aynı zamanda kullanıcı için de çok önemlidir. Açıklayıcı ve çekici başlıklar, makalenize veya rakiplerinizin gönderilerine tıklayan kullanıcılar arasındaki fark olabilir. Profesyonel ipucu : Aşağıdaki ipuçlarını izleyerek daha yüksek sıralama ve TO’yu teşvik etme şansınızı artırın:
Başlığınızı 60 karakterin altında tutun. Google, arama sonuçlarında ilk 60 karakteri gösterir ve bu sınırı aşarsanız, başlığınızın Google SERP’lerinde kısaltılması riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Başlığınızın başında hedef anahtar kelimenizi kullanın.
Gönderinin içeriğini olabildiğince kısa ve öz bir şekilde açıkladığınızdan emin olun.
Önizleme yaptığınızdan emin olun. Daha önce de belirtildiği gibi, bu konuda size yardımcı olması için ücretsiz SEO araçlarını kullanabilirsiniz .
Meta açıklamanızı optimize edin
Meta açıklamalar, Google’ın arama sonuçlarında başlığınızın altında göstermek için kullandığı içeriğinizin bir özetidir. Bu, TO’nuzu artırmak için hedef anahtar kelimelerinizi ve akılda kalıcı bir metni içermelidir. Meta uzunluklarının 155-160 karakter arasında olması önerilir.
Ne yazık ki, Google’ın çok dikkatli bir şekilde oluşturduğunuz orijinal meta açıklamayı kullanacağını söylemenin gerçek bir yolu yok. Çoğu durumda, Google kendi sürümünü yazacaktır.
Başlık etiketleri
Başlık etiketlerinizi hiyerarşiyi göz önünde bulundurarak kullanın. Bir blog gönderisinin başlığı, sayfada yalnızca bir h1 etiketi içermeli ve bir hedef anahtar kelime içermelidir. Ana bölümler bir h2 etiketi içermeli ve alt bölümler h3 olmalıdır.
Başlık etiketlerinizin farklı olduğundan emin olun. Benzer etiketlerin kullanılması, kullanıcıları ve arama motorlarını aynı bilgiyi iki kez sunduğunuz konusunda yanıltabilir. Bir geçiş bulursanız, o bölümü tek bir bölümde birleştirmeye değer olabilir.
SEO için h1 h2 başlık etiketleri nasıl kullanılır?
SEO dostu URL’ler yazmaya ilişkin ipuçları
URL’ler, sıralama faktörleri açısından büyük rol oynamaktadır. URL ne kadar alakalı olursa o kadar iyidir. Bunun nedeni, özellikle bağlantı paylaşımı söz konusu olduğunda daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamasıdır.
Hedef anahtar kelimenizi URL’nize ekleyin. Bu, arama motorlarının URL’nizi SERP’lerde kategorize etmesine yardımcı olacaktır.
Gereksiz kelimeleri kaldırarak URL’lerinizi kısa ve öz tutun. Ortalama URL yaklaşık 60 karakter veya üç ila beş kelime olmalıdır.
Küçük paragraflar kullanın
Paragraflarınızı kısa tutmak her zaman en iyisidir. Kullanıcı açısından, her paragrafın kendi fikrine sahip olması (2-3 cümleyi hedefleyin) ile içeriğinizin daha kolay sindirilmesini sağlar. Madde işaretleri, vurgulanan metin ve yazı tipinizi değiştirme gibi farklı biçimlendirme seçeneklerini kullanabilirsiniz. Bu, mobil okunabilirliği kolaylaştıracak ve içeriğinizi görsel olarak daha ilginç hale getirecektir.
Resimleri optimize et
Arama motorları, bir görselin konusunu daha iyi anlamak için alternatif metni bilgi olarak kullanır. Google, resimlerdeki asıl metni okuyamaz, ancak resimlerin içeriğini, resimlerin arama sonuçlarındaki alaka düzeyini tanımlamak için yorumlayabilir. Bu nedenle, alternatif metin ve açıklayıcı başlıklar, resim yazıları ve dosya adları belirtmeniz gerekir.
Alternatif metin, resim yüklenmedikçe web sitesi ziyaretçileri tarafından görülmez, ardından kullanıcıların yararına görüntülenir.
HTML’deki bir resim için alternatif metin örneği aşağıdadır:
Kullanıcı için anlam ifade eden kaynaklara harici bağlantı
Yeni bir blog gönderisi yazdığınızda, harici kaynaklara işaret etmek önemlidir. Açıklayıcı bir bağlantı metni kullanmak, insanlar bağlantının ne hakkında olduğunu daha iyi anlayabilecekleri için önemlidir. Bağlantılar, okuyucularınızın ana noktaya odaklanırken bir konuyu daha derinlemesine keşfetmelerine yardımcı olabilir.
Arama motorlarının makalenizin ne hakkında olduğunu daha iyi anlamasına yardımcı olmak için harici bağlantıları kullanabilirsiniz. Dahili olarak bağlantı kurarken, web sitenizde bulunan içeriğe bağlı olarak bunu benzer bir avantaj için kullanabilirsiniz.
Profesyonel ipucu: Güven oluşturacağı ve kullanıcı deneyimini iyileştireceği için Wikipedia gibi yararlı harici kaynaklara bağlantı vermeyi unutmayın.
Optimum içerik uzunluğu
Burada nicelikten çok nitelik önemlidir. Her şeyden önce, okuyucularınız için arama amaçlarını karşılayan en alakalı içeriği sağlamanız gerekir. Birinci sayfada yer alan rakiplerinize göz atarak, verilen konunuz için en uygun uzunluğu kontrol edebilirsiniz.
Tipik olarak, blog gönderileri için minimum uzunluk yaklaşık 300 ila 500 kelimedir. Bunun nedeni, Google’ın sosyal medyada daha fazla beğeni ve söz alma eğiliminde olduğundan daha uzun içerikleri sevmesidir. Bu nedenle, içerik ne kadar uzun olursa, arama sonuçlarında daha iyi sıralama şansınız o kadar artar.
Optimum içerik uzunluğu yaklaşık 2000 kelimedir. Ancak her seferinde 2000 kelime yazmak bir numaralı hedefiniz olmamalı, çünkü hepsi yukarıdaki faktörlere bağlı.
İçeriğinizi mobil cihazlar için optimize edin
Blogunuzu/web sitenizi mobil cihazlar için optimize etmek, 2021’de arama motorları için bir zorunluluktur, çünkü Google artık mobil uyumlu web sitelerini pratik bir kural olarak daha üst sıralarda gösteriyor. Mobil İnternet kullanımı şu anda %55,4 (Temmuz 2021 istatistikleri) seviyesinde ve bu, pazar payının çarpıcı bir miktarı. Web sitenizi/sayfanızı mobil uyumlu hale getirmemek, sıralama şansınızı artırmanın kesin bir yoludur. Google’ın Haziran 2021’deki temel web vitals güncellemesi kullanıma sunulduğundan , sayfalarınızın optimum hızda çalıştığını kontrol etmek hiç bu kadar önemli olmamıştı. URL’nizi Google’ın sayfa hızı analizlerine yazarak bunu kontrol edebilirsiniz.
size yapılacak iyileştirmelerin bir listesini vereceği yer. Bu tam olarak basit bir optimizasyon değildir, bu nedenle webdev’den teknik yardıma ihtiyacınız olabilir.
İçeriğinizi düzenli olarak güncelleyin
Diyelim ki blog gönderiniz gerçekten iyi gidiyor, SERP’lerde 1. sıradasınız, insanlar etkileşimde bulunuyor, dönüşüm sağlıyor ve siz de sosyal paylaşımlardan adil bir pay aldınız. Ne yazık ki, sıkı çalışma burada bitmiyor. Google, kaynaklar açısından her zaman bir sonraki en iyi şeyin peşindedir ve rakipleriniz her zaman sizi geçmek için daha değerli şeyler yazmaya çalışır.
Düzenli olarak yayınlamak, Google’a blogunuzun iyi bir kaynak olduğuna ve blogunuzun güncel tutulduğuna dair sinyaller gönderir, bu da bunu düzeltmeye yardımcı olabilir. Blog gönderilerini tarihe göre güncelleyebileceğinizi ve hatta gün ışığına çıkan fazladan yeni bilgiler ekleyebileceğinizi unutmayın.
Şema işaretlemesini dahil et
Şema işaretleme, arama motorlarının içeriğinizi analiz etmesine yardımcı olmak için web sitenizin kodunda yer alır. Size bir örnek vermek gerekirse: Şema işaretlemesi, SERP’lere yaklaşan otel etkinliklerinin bir programını görüntülemesini söyleyebilir. Bu, kullanıcı için inanılmaz derecede faydalıdır! Blog yayınlarınıza nispeten kolay bir şekilde işaretleme eklemek için Google’ın Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı’nı kullanabilirsiniz . Ayrıca, Google’ın yapılandırılmış veri test aracıyla test etmeyi unutmayın.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır
Çoğu doğru anahtar kelime girişinin yeterli olduğunu zannetmektedir. Fakat Google anahtar kelime, başlık ve içerik kısmını çok iyi ayırt edebilmektedir.
Doğru anahtar kelime seçimi
SEO için çok büyük önem taşımaktadır. Eğer kullandığınız anahtar kelimeler kullanıcıların genel olarak aratma yaparken seçtiği kelimelerse insanlar izin makalelerinize çok daha kolay ulaşır.
SEO Makale Teknikleri
—Kullandığınız anahtar kelimeleri BOLD yani kalın olarak yazmanız gerekir. Bu sayede Google algoritması sitenizdeki içeriği çok daha rahat bir şekilde anlayabilir ve yönlendirmesini daha hızlı bir şekilde yapabilir.
İçeriğinizi belirli anahtar kelimeler için optimize etmek, arama motorlarının ilgili arama sorguları için bu içeriği görüntülemesine yardımcı olur.
Bu, sitenize gelen organik trafiği artırmanıza ve hedef kitlenizi büyütmenize yardımcı olabilir.
Arama motorları içeriği anlamak için anahtar kelimeler kullanır. Dolayısıyla içeriğinizi optimize etmek, alakalı anahtar kelimeler eklemek anlamına gelir.
Ancak herhangi bir anahtar kelime işe yaramaz. Örneğin, yalnızca köpek oyuncakları satıyorsanız “köpek maması” anahtar kelimesini hedeflememelisiniz.
Anahtar kelime araştırmasının nasıl yapılacağından ve anahtar kelimelerinizin nasıl seçileceğinden bahsedelim.
Bir Birincil Anahtar Kelime Seçin
SEO metin yazarlığında birincil anahtar kelime, optimize etmeyi planladığınız ana anahtar kelimedir. Birincil anahtar kelimeniz, makalelerinizin veya içerik parçalarınızın her birinin ana odağını göstermelidir.
Metninizi optimize etmek için mümkün olduğu kadar çok anahtar kelime seçmek cazip gelebilir. Ancak, bunu yapmak büyük olasılıkla spam içerikle sonuçlanacaktır. Hangi Google ödüllendirmez.
Aslında, tam tersini yapar.
Google, anahtar kelime doldurma nedeniyle sizi cezalandırır .
Bu nedenle, içeriğinizi doldurmak ve iyi sıralama şansınızı azaltmak yerine, doğrudan konunuzla ilgili olan tek bir birincil anahtar kelime ile başlayın. Ve doğal olarak kullanın.
Diyelim ki “köpek maması” hakkında bir makale yazıyorsunuz. Ve hedef okuyucularınız kıdemli köpek sahipleridir.
Aylık aranma hacmi daha yüksek olan anahtar kelimelerin sıralanması genellikle daha zordur.
Bu, onları hedef almamanız gerektiği anlamına gelmez. Ancak siteniz daha yeni veya daha küçükse, en üst sıralarda yer almak için rekabet etmekte zorlanabilirsiniz.
Profesyonel ipucu : Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedeflemek etkili bir stratejidir. Bunlar, daha düşük arama hacmine ancak daha yüksek dönüşüm oranlarına sahip olma eğiliminde olan daha spesifik anahtar kelimelerdir .
Anahtar Kelime Zorluğunu ifade eden “KD%” sütununu da not etmek isteyeceksiniz.
Anahtar Kelime Zorluğu, belirli bir anahtar kelime için Google’ın ilk 10 arama sonucunda sıralamanın ne kadar zor olacağını ölçer.
Bu nedenle, sayı ne kadar yüksek olursa, o anahtar kelime için sıralama yapmak o kadar zor olacaktır.
Örneğin, “kahve dükkanları” anahtar kelimesi her ay 60.500 arama alıyor. Ve 81 anahtar kelime zorluğuna sahiptir. Küçük, yerel bir kahve dükkanınız varsa, bu sizin için ulaşılamaz olabilir.
Cevap bırakın